Lasertrabekuloplastik

I veckan behandlades jag med Laserbehandling för att minska ögats tryck i vänster öga. Vid grönstarr (glaukom) behandlas i första hand det höga trycket med ögondroppar. Om behandling med ögondroppar inte lyckats med att få ner trycket till önskad nivå så kan det vara lämpligt med en laserbehandling. Lasertrabekulosplastik kallas en sådan behandling.

Normalt så flödar ögats kammarvattenoch dräneringskanalerna funger normalt.  När dräneringskanalerna inte fungerar som de ska så blockeras vätskan och ögatstryck stiger.

Ögats avlopp (dräneringskanaler) heter trabekelverk. Med hjälp av en speciell fokuserande lins som sätts på hornhinnan kan läkaren se ögats trabekelverk som sedan behandlas med laser under flera minuter och rensar upp så vätskan ska kunna flöda lättare.

Behandlingen görs sittande som vid en vanlig ögonkontroll med hakan och pannan vilande mot stöd. Behandlingen är smärtfri och bedövningsdroppar ges innan. Linsen som sätts på ögats horninnan ser ut som en mini kamera lins.  Jag upplevde behandlingen mer som lite obehaglig, just det momentet när linsen ska på plats 😉 men absolut inget smärta.

Jag gjorde behandling två dagar efter varandra. För att ta lite i taget. Efter behandlingarna kan man uppleva att det skaver lite och känsligare för ljus. Speciellt som de var soligt och massa vit snö ute. Jag upplevde också lite värk över ögat som förmodligen kom efter där linsen suttit.

Vid den här typen av laserbehandlingen  värms området som behandlas upp. Annars brukar laserbehandlingar oftast innebära att något bränns bort.  Efter en tid kan verkan av behandlingen tona bort och kan då upprepas utan att innebära fara.

Glaukom (grönstarr) kan ej botas men med ögondroppar, laser och eventuell operation går det sakta ner förloppet.

Så nu håller jag tummarna för att laserbehandlingen håller trycket nere tillsammans med fortsatt behandlinga med ögondropparna =) Tillbaka till läkaren om en månad för efterkontroll.

Designed by Freepik from www.flaticon.com

 

Annonser

En reaktion till “Lasertrabekuloplastik

Lämna gärna en kommentar =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.