Hårbotteneksem och kortisonbehandling

Enstaka eksem i hårbotten har jag ganska ofta. Oftast försvinner de relativt snabbt om jag ser till att behandla punktvis med  t ex alsolgel eller något liknande.  Ibland blir eksem lite större och mer utspridda då brukar även lymfkörtlarna som sitter i bakre delen av hårbotten/nacke, svullna upp och ömma. Behandlar jag med någon typ av icke steroid typ (inte kortison) som t ex arganolja med några droppar teatreeolja, zinksalva, även kokosolja har jag använt vid vissa tillfällen, så brukar det mer inflammerade tillståndet dämpa sig och sedan avta helt. Eksemen brukar dock håll sig till själva hårbotten.

Den här omgången blev det mer inflammerade eksem och de spred sig även ner på nacken. Hårbotten och nacken stramade och utslaget kliade naturligtvis. Ville inte ge med sig som de oftast brukar göra. Kortison är det sista jag vill sätta in och provar andra vägar först. Ibland får jag lov att acceptera att kortison  är det som behövs.

Jag fick Betnovat kutan lösning utskriven av läkaren och började behandlingen av nedredelen av bakhuvudet/hårbotten och nacken. Med stark kortison är det viktigt att dela upp behandlingen i olika steg.

Steg 1 –  2 gånger /dag, morgon och kväll, så länge besvär finns

Steg 2 – 1 gång varannan dag i 1 vecka

Steg 3 –  2 gånger/v i 1 vecka

Canoderm kräm fick jag så att jag kan smörja in huden på nacken med.

Nu har jag påbörjat steg 2 i behandlingen (efter 1 vecka) för eksemen har nu tonat bort och det både känns och ser bra ut.

 

 

 

Annonser

Lämna gärna en kommentar =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.