Biverkningar av ögondroppar

Biverkningar av ögondroppar (sänka trycket i ögat – glaukom/grönstarr) är egentligen inte så ovanligt. Speciellt de som innehåller konserveringsmedel. Det brukar vara mer lokala biverkningar som bl a röda ögon, klåda, brännande och stickande känsla. Oftast är de övergående och dämpas efter ett tags användning. Det man kanske inte alltid tänker på är att även om detta nu är ögondroppar kan även övriga kroppen reagera med olika biverkningar. Det som är väldigt viktigt att tänka på är varje gång man droppat i ögat att direkt trycka mot inre ögonvrån under 1 min (komprimera tårkanalen) för att minska risken att substansen sprids vidare ut i kroppen. 

Jag har upplevt det med de två olika sorters droppar jag behandlats med under en längre tid. Biverkningarna har varit övergående och kan ibland kännas av som extra torra och grusiga ögon. Men övriga biverkningar har ej varit så påtagliga att jag övervägt att sluta med någon av dem.

De nya kompletterande ögondropparna jag blev ordinerad vid senaste ögonläkarbesöket har jag faktiskt blivit riktigt dålig av. Om vi bortser från de vanliga som t ex röda och torra, skavande ögon, som en då varit hanterbara. Så har jag upplevt ett flertal symtomer som dykt upp eller förvärrats i samband med att jag började med dessa droppar.

 1. huvudvärk – återkommande dunkande huvudvärk som ofta kommer nattetid.
 2. muntorrhet och även torrhet i näsan
 3. yrsel
 4. en viss smakpåverkan
 5. trötthet – en kraftig påtaglig trötthet
 6. kraftlöshet
 7. kraftiga magsmärtor

Till en början tänkte jag att:

 • Huvudvärken var en symtom jag först reagerade på men tänkte att det förmodligen är en övergående fas.
 • Muntorrhet är en ganska vanlig biverkning som många mediciner ger. Även smakpåverkan.
 • Yrsel tänkte jag nog att det kan hänga ihop med att även blodtrycket (speciellt om man redan står på betablockerare för högt blodtryck) kan sjunka när man reser sig hastigt.
 • Tröttheten satte jag nog i samman med att det har varit så förbaskat mörkt ut den senaste tiden. Lika så kraftlösheten.
 • Magsmärtorna relaterade jag till att magkatarren börjat spöka igen.

Men när tröttheten blir mer och mer påtaglig och kraftlöshet ökar börjar jag fundera om det ev kan bero på något annat. De intensiva magsmärtor som dyker upp och är så intensiva att jag kallsvettas och blir alldeles svag och fortsatter återkomma och bli värre.

Så jag kollade upp medicinens eventuella biverkningar. Det läkaren informerade om när jag frågade om speciella biverknigar var just de lokala irritationerna i ögat inget annat. Här är de biverkningar som stod listade. Jag skippar de lokala biverkningarna.

Biverkningar som påverkar hela kroppen
Mycket vanliga
– huvudvärk, muntorrhet, trötthet/dåsighet
Vanliga
– symptom i övre luftvägarna, yrsel, värk i mage och tarm, kraftlösthet, smakpåverkan

Med stor risk för att låta som en hypokondriker 😉 Men med tanke på att jag inte läst igenom om eventuella biverkningar innan dessa symtomer kommit. Samt att de verkligen är påtagliga så kan jag bara se det som en bekräftelse på att just dessa droppar inte går ihop med min kropp. Kanske blev blandningar med de olika verksamma ämnena inte lyckad eller några av mina andra mediciner inte alls passar ihop och eventuellt ger korsreaktioner. Ovavsett orkar jag inte fortsätta må så här dåligt!

Jag har idag slutat med de dropparna och hoppas på att alla de symtomer som dykt upp i samband med att jag började med just de ögondropparna börjar avta sakteliga. Har ju som tur är en tid för återbesök den 16 januari så jag får ta upp allt det här med läkaren.

//på bilden ses Brimoratio som har samma verksamma ämne som originalet Alphagan (som står på mitt recept), men är det alternativ som Apoteken byter ut mot pga lägre kostnad//

Annonser

Lämna gärna en kommentar =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.