Avbruten julshopping pga migränanfall

I början av veckan åkte jag in till City för att göra några mindre inköp och samtidigt spana in julskyltningen runt om t ex Åhléns och NK. Jag åkte in så att jag var i city vid 10-tiden för att undvika den värsta lunch-rushen

Som första stopp stannande jag till vid Sergels Torg och tog bilder på jularrangemanget (se bild ovan). Efter det började jag känna mig konstig. Det började flimra famför ögonen och synfältet försvann mer och mer. Tänkte först att jag kanske blivit bländad när jag fotade men det kändes mer som att en aurofas påbörjats. Jag hade ingen dricka med mig men tog i alla fall så fort jag kunde en tablett (medicin) med saliven jag hade i munnen. Det gick lite sisådär men tillslut gick den ned.

Ibland hinner en inledande aurofas av migränanfallet kuperas (lindras/upphävas) om medicin hinner tas så fort som möjligt. Så jag hoppades på det. Jag tog djupa andetag och fortsatte mot bokhandeln som var nästa mål. Kände dock att det inte blev speciellt bättre men just då inte heller värre. När jag var klar i bokhandeln så kände jag att allt började eskalera. Blixtrarna, synbortfallet ökade med tillkommande tunnelseende och allmän känselbortfall i händer och ansikte blev mer påtagliga. Ett rejält migränanfall var på G.

Att ångest och panikattacker sköt i höjden är inte alls konstigt men jag försökte verkligen tänka på allt som främst andning samtidigt som jag kände att jag kommer inte klara att hålla mig uppe mycket längre till.

Jag tog mig från Sergels Torg till Paradiset, där man kan sitta ner i deras typ foodcourt och det är luftigt runt omkring. Väl där bad jag om ett glas vatten och satte mig ner i en soffa. Tog av mig kappan och la glasögon på bordet, började dricka små klunkar av vattnet och samtidigt försöka lägga alla min energi på andningen.

Det tog ett tag, ca 45 min – 1 timme från den första symptomen tills det att aurofasen långsamt började tona av. Vilken lättnad! Trots att jag fortfarande mådde väldigt dåligt så var i alla fall den otroligt smärtsamma och otäcka aurafasen på väg att tona bort.  Naturligtvis följs den alltid av den jävulska migrän huvudvärken. Plus att balanssinne, ordförråd (afasi), fokusering av blicken och flera andra neurologiska påverkning kvarstår ett bra tag efter en migränanfall.

När jag börja känna mig lite bättre och tunnelseendet, blixtrarna och de kraftiga synbortfallet hade dämpat sig så tänkte jag i alla fall göra ett försök att kolla lite inne på Paradiset, när jag ändå var där. Hela tiden med hjälp av självsuggestion med att koncentrera på andningen.

Dagen i city med lite julhandling och julskylning blev inte riktigt vad jag hade planerat och sett fram emot. Efter besöket hos Paradiset var det bara att med sakta koncentrerade steg bege mig till tunnelbanan och åka hem.  Vägen hem kändes som en evighet! Väl hemma var det bara att stupa i säng och försöka sova.

Det här hände i tisdags och idag är det fredag och jag håller fortfarande på att återhämta mig. Svaghet, stelhet, illamående och trötthet är något som ibland håller i sig ett tag efter ett anfall när styrkan på anfallet är lite kraftigare.

Annonser

Lämna gärna en kommentar =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.