Migrän – Lägre risk men fortfarande högre för stroke

Jag har haft klassisk migrän sedan tidiga tonåren. Klassisk migrän eller migrän med aura som det också kallas. Dessvärre har även min dotter ärvt den.

Aura symtomen är ju inledningsfasen som för mig är påtaglig med bl a synbortfall, känslobortfall (armar, ansikte, tunga ) tunnelseende, yrsel, ljuskänslighet, koordinationsproblem och afasi. Symtom som är att likna vid en gynnande stroke (hjärninfarkt). Det är den fasen av migrän som är mest ångestfylld innan den avtar. Hinner anfallet kuperas av att medicin innehållande ergotamin intas tidigt, kan aurafasen lindras samt övergå snabbare än om ingen medicinering sker.  För mig och även min dotter är substansen ergotamin den enda som kan hjälpa till att  kupera ett aura anfall, även om det finns en uppsjö av olika migränmediciner. Att lindra huvudvärken är steg två med starkare receptbelagda smärtlindrande. Men det pågår minst 30 min upptill flera timmar. Migrän huvudvärken med illamående följer alltid efter aura symtomen så det är typ steg 2 för en person som lider av klassisk migrän. Den kan sitta i flera dygn upp till en vecka innan det avtar.

På aftonbladet.se lästa jag en ny artikel om just det Lägre strokerisk vid migrän än tidigare känt

Lägre risk än vad som tidigare vetenskap påvisat men fortfarande högre risk för dem som har aurasymtom än de som inte har det. Lite positivt i det hela men fortfarande obehagligt att migrän faktiskt kan ge sådana sekundära effekter på hjärnan.

 

 

Annonser

Lämna gärna en kommentar =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.