Kostillskott mot grön starr?

carrots

Jag är en person som absolut inte har något emot och faktiskt många gånger förespråkar kosttillskott och även alternativa behandlingar.  När jag läste artikeln nedan kände jag ett behov av att få lite mer konkret fakta och gärna få ta del av studier som ligger som underlag till att kosttillskott kan sakta ner förloppet av grön starr. 

Finns kosttillskott mot grön starr (glaukom)? Experten svarar För er som inte är bekanta med Kurera så är Kurera.se är en hälsoportal på nätet + Kurera Tidskrift AB som ägs av Hälsokraft Holding AB. Pappersupplagan av KURERA finns bl a tillgänglig gratis hos Hälsokrafts butiker och en del gym.  I artikeln svarar Kureras näringsexpert Zara Öberg på en läsares fråga om det finns kosttillskott mot grön starr.

I näringsexpert Zara Öbergs svar låter hon mycket övertygande om att kosttillskott finns att ta mot grön starr. Det som rekommenderas är att komplettera med C-vitamin (av bra kvalité och som innehåller bioflavonoider – alltså inte C-vitaminbrus) då C-vitamin kan sänka trycket i ögat. Även tillskott av magnesium, zink, järn, krom och omega-3.  Dessa kosttillskott måste dock tas under en längre tid för att ge effekt, hur lång tid framgår inte, det kan ju naturligtvis vara väldigt individuellt. Ekologiska blåbär och ginkgo bilboa rekommenderas också att äta.

Dessa vitamin och mineraltillskott är allmänt bra för oss skulle jag vilja säga. Blåbär, nypon, morötter, broccoli mm är också nyttigt och fyllda av vitaminer. Om kosttillskott ska kunna ha likvärdig effekt med trycksänkande ögondroppar vid grön starr ställer jag mig lite kritisk till utan mer fakta. Nu står det ingenstans i artikeln att kosttillskott skulle ha likvärdig effekt med ögondroppar, det är mina egna ord. Men jag kan inte tyda det på något annat sätt än att det är vad som både frågan och svaret handlar om. Eller har jag fel? Eftersom det krävs ett intag av dessa kosttillskott under en längre tid innan eventuell effekt träder in, är det värt risken att chansa på att det verkligen fungerar?

Om detta bevisligen verkligen fungerar skulle jag gärna byta ut mina ögondroppar omgående. De trycksänkande ögondroppar som ges vid glaukom hjälper oftast att sakta ner förloppet men de har en hel del tråkiga biverkningar.

Kanske är det jag som är väldigt kritisk när jag läser artikeln, kanske beroende på att jag själv har glaukom och för att både min mor och mormor drabbades av både grå och grön starr. De förlorade båda successivt sin syn p g a av  grön starren.

Annonser

Lämna gärna en kommentar =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.